A venit primăvara! Trăiască poezia!

Nici nu se putea o zi mai potrivită pentru lansarea unui volum de poezie și-a vorbi despre poezie decât ziua de 21 martie, zi în care se sărbătorește „Ziua mondială a Poeziei”. Și-acest lucru s-a întâmplat la Școala Gimnazială „Luca Arbure” din comuna Arbore, județul Suceava, mai ales că într-o  unitate școlară lectura este la ea acasă. Profesorul Octavian Ciobîcă, fost elev al acestei școli, și-a prezentat volumul de poezie

„ Comuna Arbore este emblema Bucovinei”.

          Manifestarea a avut loc în sala de festivități a școlii , aceasta fiind plină de elevi și oaspeți, prieteni de-ai autorului, din Rădăuți, Siret,  Arbore, Dornești și Horodnic de Sus., membri ai SCLRB, precum și ai  Asociației pentru  Tineret Arbore, unul din organizatorii manifestării.

          Autorul a deschis manifestarea prezentându-și cartea. A arătat : „Din școala arboreană s-au ridicat oameni minunați, care-au devenit mari personalități, unii chiar ai țării.Aici aveți toate cărțile de poezie pe care le-am scris eu, printre care și cele în care am slăvit comuna și oamenii ei.” A prezentat aceste cărți, recitând și din poeziile cuprinse în acele cărți. S-areferit și la cărțile pe care le-a dedicat unor localități din județul nostru: Rădăuți, Siret, Milișăuți, Marginea, Suceava, Burla și Dumbrăveni. A depănat amintiri din timpul vieții sale, unele chiar picante, printre care și vizita reginei Olandei la Sucevița. A dedicat versuri înălțătoare cadrelor didactice trecute în eternitate, vorbind și despre respectul pe care trebuie să-l aibă elevii față de acestea.

          Domnul Ion Prelipcean a arătat: „Am venit la Arbore cu mult drag, la oameni luminați. Azi este o zi importantă, pe care trebuie s-o cinstim cum se cuvine. Am tipărit cu msre plăcere toate cărțile de poezie ale domnului profesor .Cărțile lui Octavian Ciobîcă sunt ca o grădină de flori. A pus inimă în cărțilelui, acestea fiind cărți-document, de reper. Eu cunosc mulți din oamenii evocați în aceste cărți. Voi reveni cu drag aici, mai ales că mai sunt profesori care scriu frumos.”

          Doamna profesoară Viorica Cârdei a început cu prezentarea unei păreri a lui Lucian Blaga, pe care a și comentat-o : „Drumul care nu duce spre casa părintească, nu duce nicăieri:” A mai spus: „Sunt fericită să particip lalansarea unei noi cărți. Autorul este legat de-această comună prin toată viața lui. Toate cărțile sale le-a scos cu trudă și cu mari cheltuieli. M-am bucurat să vin dinnou în zona poeziei. Sunt mulți profesori care prețuiesc poezia. Autorul lor a fost un om activ și la catedră, la fel cum este și la pensie. La asemenea manifestări ne întâlnim cu oameni care iubesc poezia. Ar trebui ca pe școala în care autorul a învățat să se pună o placă de marmură pe care să fie scris că aici a învățat Octavian Ciobîcă.” A recitat o poezie, creație personală, despre cadrele didactice.

Profesorul Silvestru Pânzariu din Siret, fost coleg la școală cu autorul cărții, a vorbit despre personalitățile care s-au născut și au viețuit în Siret și-au dus faima acestuia departe, în lume. Nu trebuie uitat că-n Siret sunt două unități școlare care poartă numele a doi domnitori. Important este și faptul că-n acest an se vor sărbători 100 de ani de învățământ liceal la Siret.

          Domnul Gheorghe Dolinski și-a început cuvântul cu  recitarea a patru versuri, care au fost luate de pe ultima copertă a cărții: „Eu, când scriu ,extrag nectarul/ Din cuvinte ca albina/ Să slăvesc în cărți Altarul /Neamului, ce-i Bucovina.” A semnalat faptul, foarte interesant, căprefața acestei cărți este scrisă de preotul dr. Constantin Hrehor, o somitate în problema literaturii, și nu numai. A apreciat coperta acestei carți, care este foarte semnificativă pentru simbolurile prezente pe ea. A apreciat faptul că-n carte sunt prezentate personalitățile Bucovinei,ctitoriile  poporului, diferite localități, minoritățile din zonă, simbolurile credinței ordodoxe. Apreciază faptul că autorul a adus un omagiu apostolilor școlii bucovinene, vorbind apoi și despre cele două personalități din Arbore, preotul Andrei Mucea și Toader Hrib, nemaipunând la socoteală și personalitatea hatmanului Luca Arbure.

          În încheierea manifestării, autorul cărții a mulțumit spectatorilor care-au  participat la această manifestare și a promis că nu va trece mult timp până ce ne va pune la dispoziție o nouă carte de versuri.

                             Text- prof. Gh.Dolinski

                             Foto-Mihai Boiciuc