Activitate de excepție la Todirești

Dacă veți auzi vreodată că la Todirești se organizează o activitate pe linie culturală, cetățenească, sportivă, școlară sau de educație, să mergeți ! De la oricare activitate veți avea ce admira, învăța și lua exemplu. Și, ce\este foarte important, de la nicio activitate de orice fel nu lipsește domnul Vasile Avram, primarul localității, alături de care vin și colaboratorii săi. Este ceva ce se întâlnește în foarte puține localități din partea de sud a Bucovinei istorice.

          M-am bucurat foarte mult când doamna profesor dr. Lăcrimioara a Cocârlă, directorul coordonator al școlilor din comuna Todirești, m-a sunat și m-a invitat să iau parte la lansarea cărții ”Interacțiuni comunicative în dezbaterea culturală ”, având subtitlul ”O abordare semio-lingvistică a discursului televizual”. Incitant și interesant titlu. Am mers la această activitate cu deosebită plăcere, având experiența participării și la alte activități. În plus, eram în cunoștință de cauză deoarece doamna director mi-a trimis prin e-mail cartea. Așa c-am studiat-o și m-am prezentat la această activitate ”înarmat” bine.

          Am ajuns în comună, care \arăta ca-ntr-o lume de basm. Cum am intrat în comună împreună cu profesorii Kolea Kureliuc și Nicolae Mateiciuc, împreună cu distinsele lor soții, ne-a întâmpinat o ninsoare de basm. De sus cădeau fulgi mari și deși, de credeam că ne vor îngropa nămeții. Dar n-a fost să fie așa, ninsoarea poto0lindu-se de cum am intrat în sala de ședi9nțe a<școli.  Un amfiteatru cum au numai facultățile, dar cum ar trebui să fie în orice școală din țară. Dar mai e mult până atunci.

          În amfiteatru am găsit oaspeți care din care mai important. Conf. univ. dr. Ionel Corjan de la Universitatea  ”Ștefan cel Mare ” din Suceava, general ® Dumitru Seserman, fost elev al școlii, prof. univ. dr.Petrică Ghervan, tot de la Universitatea Suceava, preotul Hristosom Rădășanu, consilier pe probleme de învățământ la Mitropolia Moldovei și Vasile Avram ,primarul localității, ultimii trei tot foști elevi ai școlii. Iar în sală erau prezenți aproximativ 50 de persoane, ea fiind plină la refuz cu cadre didactice din comună.

          Fiind o activitate a Filialei Todirești a Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, eu, în calitate de secretar, am fost rugat să mediez activitatea. Bineînțeles c-am primit cu plăcere însărcinarea.

          În primul rând am fost impresionat de modul în care conf. dr. Ionel Corjan, unul din invitați, a prezentat cartea în cauză. A vorbit foarte frumos despre prof. univ. dr. Sandu- Maria Ardelean, care-a îndrumat-o pe autoarea   cărții în perioada doctoratului. De fapt, subiectul tezei de doctorat s-a regăsit în această carte. ”Cartea este de-o eleganță rară ( eu am completat c-așa este și autoarea). Este o carte- eveniment unicat în țara noastră. Are o înaltă ținută științifică. Cartea aceasta este grea de…știință de carte…Ne putem mândri că TVR are și moderatori de excepție, cum sunt cei care realizează emisiunile- Profesioniștii, Nocturne și Garantat 100%. Autoarea a susținut un doctorat de excepție și-acum ne-a pus la dispoziție o carte de excepție ” a conchis  distinsul profesor. Am apreciat faptul c-a luat, aleatoriu, niște termeni din carte, pe care ni i-a explicat pe-ndelete, dându-ne astfel posibilitatea s-o înțelegem mai bine. Acest dialog a fost binevenit pentru toți cei care vor citi cartea.

          Aceleași cuvinte de apreciere la adresa autoarei și a cărții prezentate a avut și prof. univ. dr. Petrică Ghervan, fost elev al școlii, participant la mai multe acțiuni organizate în școlile din comuna Todirești. ”Subiectul cărții este unul incitant pentru orice iubitor de cultură. Valoarea științifică a cărții este surprinzătoare. Cartea\este argumentată și ne-ajută, dacă vrem, să acumulăm noi cunoștințe” a spus, printre altele distinsul profesor. L-a felicitat pe primar pentru că participă la toate activitățile.

          Arhimandritul Hristosom Rădășanu a arătat că s-a apropiat surprins de această carte deoarece n-a mai întâlnit această temă. A vorbit despre efectul nefast a unor emisiuni de televiziune. Cartea l-a-ncurajat să aprofundeze analiza unor emisiuni  cu temă culturală. Prin doamna director a donat școlii o foarte frumoasă icoană a Sf. Ioan Gură de Aur.

          Domnul primar Vasile Avram a elogiat munca desfășurată de tot personalul didactic din comună și, în special, a doamnei director. A înțeles foarte multe lucruri ascultând cuvântul antevorbitorilor. Școala este sprijinul său de nădejde în activitatea sa  de primar. Și pre viitor, ori de câte ori va fi solicitat, va sprijini activitatea școlilor din comună. Este mândru că-n școlile din comună muncesc oameni așa cum este și doamna director Cocârlă.

          Cuvinte emoțio9nante, izvorâte din inimă, au rostit și profesorii Vasile Butnaru, Nicolai Mateiciuc și  Dragoș Straton, colegii autoarei. Am observat că toți trei erau copleșiți de emoție, iar pe fețele lor se citea mândrie și satisfacție pentru realizările unei colege de-a lor. Mai rar așa colegi de muncă ! Ei au evocat și activitatea altor cadre didactice, cu care se mândresc.

          Frumoase au fost și cuvintele gen.(r) Dumitru Seserman, fost elev al așcolii: ”Cartea aceasta este o provocare pentru mine. Este o carte-tratat unicat, model pentru tineri, dar și pentru orice român care vrea să se\respecte. A avut curaj intrând pe terenul audiovizualului. Mă bucur că doamna a scris o asemenea carte, în contrast cu cele care se scriu în ziua de azi.”

Domnul profesor Mihai Bocancea, fost director al școlilor din Todirești, a arătat că o asemenea lucrare este un eveniment singular. Lucrarea este inedită, complexă și documentată. A\felicitat-o pe autoare și pentru cele 248 de titluri, dintre care 175 numai în limba franceză. Pentru a realiza această lucrare, autoarea a studiat mult și-n biblioteci din Franța și-a avut și schimburi de experiență cu profesori francezi. E de părere că această carte trebuie să circule în Europa, mai ales în țările francofone.

       Autoarea cărții, profund emoționată ( deși n-a recunoscut acest lucru), a mulțumit tuturor pentru participare, dar și pentru cuvintele frumoase, apreciative. Acum simte c-a făcut ceva bun și pentru societate. A mărturisit că această carte s-a născut în timpul unui seminar la masterat. Această temă a pasionat-o ți preocupat-o de mulți ani. Mulțumește celor care-au îndrumat-o și ajutat-o timp de mei mulți ani. Aceleași mulțumiri și pentru cei care-au ajutat-o s-o tipărească. Este foarte mulțumită că toți colegii de muncă au crezut în ea și-n ceea ce face.

      Despre colegi m-am lămurit și după încheierea activității. Pur și simplu au copleșit-o cu felicitări, aprecieri și…flori. La cele mai înalte cote a fost și lelea Saveta, mama doamnei director. De bucurie, în final, după ce-a fost felicitată și dânsa, i s-au revărsat pe obraji două rânduri de lacrimi. Erau lacrimile bucuriei, mulțumiri i și mândriei pentru ceea ce-a realizat fata ei.

       În final, i-am felicitat pe fiecare în parte pentru cele spuse și arătate. Celor care s-au îngrijorat de bogăția termenilor prezentați în carte le-am spus să nu s sperie. Pe parcursul lecturii li se va lumina mintea și li se va dezlega limba ca să-i poată lămuri și pe alții despre bogăția din această carte.

           Și de data aceasta am plecat mulțumit din Todirești, uimit de coeziunea colectivelor didactice din aceste școli, de implicare tuturor în activități , de modul în care conducerea comunie sprijină școală.  Ce puțin sunt localitățile în care întâlnesc acest lucru ! Oare când se vor trezi toți la realitate ?

                                                       Text și foto:prof. Gh.Dolinski