PENTRU BUCOVINENI PRIMUL RAZBOI MONDIAL A INCEPUT IN 1914

de Nicolai Coca
  

Anul 2014 ne-a adus pe lângă atâtea evenimente şi ceremonialele legate de comemorările celor cazuţi în prima mare conflagraţie mondială, de la declanşarea căreia deja s-au împlinit o sută de ani.   Asistăm îndeosebi la  cele organizate de învingătorii din respectiva conflagraţie, adică, Anglia, Franţa şi Statele Unite, ceilalţi, Germania, Austria, etc., tac. Tac şi ruşii !    

Dar, de ce tac românii ?   Ne facem că plouă, în condiţiile în care,  peste jumătate din teritoriul României Mari, adică,  Ardealul cu Banatul, Basarabia şi Bucovina, a fost implicat de la inceput, adică din 1914 ,  în război.   Este adevarat, nu de partea Regatului Român, pentru că acesta a intrat în război abia în 1916, dar nici împotrivă, în mod direct.  

Scapă la mulţi faptul că populaţia acestor teritorii, deşi a fost înregimentată în eforturile de război ale Puterilor Centrale, este cea care într-o conjunctură istorică deosebită, a decis în final, prin voinţa proprie, să revină în MAREA FAMILIE ROMÂNEASCĂ.    Este nedrept să aşteptăm anul 1916 ca să ne aducem aminte că am avut şi noi jertfe pe câmpurile de luptă,  începând cu 1914 inclusiv pentru realizarea idealului national ; măcar o slujbă de pomenire în toate cimitirele militare şi la toate monumentele eroilor şi tot ar fi un semn de recunoştinţă pentru cei care au trăit drama participării la un război străin de interesele de neam, se poate spune că indirect, chiar împotriva propriilor fraţi.   Poate, cineva , o să spună că cei cazuţi pe câmpul de luptă sunt pomeniţi ori de câte ori se fac slujbe la Sfânta Biserică,  sau,  cu ocazia depunerilor de coroane la momentele aniversare.   

Da, e adevărat, dar nu e deajuns pentru că,   atât timp cât marile naţiuni îşi cinstesc eroii, trebuie să o facem şi noi , numai şi pentru faptul că şi jertfele a lor noştri sunt de acelaşi rang cu ale celorlalte naţiuni ; vieţile omeneşti care în faţa morţii sunt egale. Şi apoi, şi aceste comemorări îşi au semnificaţiile lor, din care prima este că prezentul respectă crezul pentru care au luptat înaintaşii.  Şi, să nu ne scape, învolburarea  în care este prinsă astăzi o parte a Europei.  Cineva trebuie să primească semn că alticineva nu uită.    Şi, dacă statul nostru cu instituţiile sale specializate tace, este îngrijorător că şi presa,  preferă să ne dea cu tot felul de prafuri în ochi, uitând că şi cunoaşterea istoriei celei adevarate de către Marele Public,  intră şi în atribuţiile ei. Cu excepţia unor comunicate laconice privind participarea României la acel război începând cu 1916 , prilejuite de prezentarea ceremoniilor care se desfăşoară în Vest, pentru  mass media,  această problemă nu există.  “Pomeneşte-mă şi voi trăi ! “, spune un vechi proverb egiptean.  

Fidel acestei învăţături, readuc în atenţia cititorului , atât cât spaţiul ne permite, câteva aspecte ale participării Bucovinei la Primul Razboi Mondial, atât cât am găsit în scrieri,  dar şi în mentalul comunităţii bucovinene, cu gândul că, dacă va voi DOMNUL, o să reuşim împreună să revedem întreaga problematică,   în următoarele numere ale revistei, ce vor apare până în 2018.  În prezentul şi următoarele articole,  gândesc că e bine să evidenţiem starea de fapt a Bucovinei la intrarea în război, acţiunile specifice din perioada războiului, semnalări despre participarea bucovinenilor la război, evenimente notabile care s-au petrecut în acest timp, urmări şi consideraţii privind participarea şi efectele în timp asupra Bucovinei, ca entitate şi populaţiei sale.  

Aflată de 140 de ani sub stăpânirea austriacă, Bucovina,  ca parte integrantă a Imperiului, nu putea să exceadă de la situaţia creată de declanşarea războiului austro-sârb şi apoi austro-rus şi austro-italian (ne referim la statele cu care  în războiul austriecilor au fost înregimentaţi şi ostaşi din Bucovina).   Mai mult, în afară de obligaţiile de punere la dispoziţia statului şi implicit a maşinii de război imperiale a resurselor materiale, financiare şi umane , precum şi a teritoriului, Bucovina a avut nenorocul să devină şi teatru de operaţiuni militare. Puţine provincii ale Imperiului au avut aceeaşi soartă.   Şi,  ca să fie tacâmul complet, într-un interval de timp, spunem noi, scurt, Bucovina a fost ocupată partial sau total de trei ori de ruşi, chiar dacă nu în totalitate şi tot de atitea ori reocupată de austrieci, situaţie foarte rar întâlnită în războaiele moderne; la acest capitol, poate fi declarată “fruntaşă “între provinciile româneşti.   Chiar dacă nu s-a găsit pe direcţia loviturii principale a forţelor ruseşti, bătăliile cele mai grele purtându-se în Galiţia Orientală, Bucovina fiind situată colateral şi limitrof frontului principal , constituia zona de siguranţă şi de prima linie pentru aprovizionarea si refacerea trupelor combatante. Aceasta a facut ca acţiunile militare să nu ia aspectul luptelor de pozitie, specifice frontului, ci au constat mai mult în deplasări de coloane pe căile principale de acces pentru învăluirea inamicului şi ocuparea si prin lupte de scurta durata a liniilor de teren, căi de comunicaţii şi localităţi cu rol strategic, administrativ şi logistic major în ducerea războiului.  

Ca atare,necazurile si greutatile mai mari pentru bucovineni au venit mai ales din partea organelor cu rol administrativ-represiv,care pe tmp de razboi asigura pe linga activitatea de rechizitii si asa numita supraveghere generala a spatelui frontului pentru  ca actiunile  specifice sa decurga conform planurilor militare   Astfel, la 5 septembrie 1914, ruşii ocupă Cernăutii, unde, instalează administraţie civilă şi ating linia Siretului, pe care,  o marchează cu stâlpi, purtând inscripţia “Rusia Nouă”(atenţie, se poartă din nou NOVO RASIIA!)  

La 21 octombrie 1914 zona este “eliberată” de imperiali.   La 27 noiembrie 1914 ruşii reocupă Cernăuţii, iar până la 15 ianuarie 1914 ocupă Suceava şi inclusiv Câmpulungul.    Începând din februarie 1915, austriecii au reocupat Bucovina, pe care au stăpânit-o până în iunie 1916, când,  ruşii au ocupat a treia oară Cernăuţii.   Defectarea maşinii de război ruse, ca urmare a declanşării evenimentelor revoluţionare de la Petrograd începând cu februarie 1917, a generat probleme noi pentru Bucovina,  prin afirmarea făţişă a pretenţiilor  ucrainene,parte a Imperiului Tarist,devenita republica,asupra părţii nord-vestice a Bucovinei.   La tratativele de pace de la Brest-Litovsk dintre austrieci şi ruso-ucraineni, începute la 28 noiembrie 1917, ucrainenii au cerut pentru Ucraina : Galiţia, Bucovina şi Rusia Subcarpatică. “Pacea Pâinii” cum s-a numit pacea în urma acestor tratative, prevedea ca pentru cerealele ce urmau să le furnizeze Ucraina Austriei, aflată sub spectrul foamei, avea să fie platită de austrieci,  prin recunoaşterea statului ucrainean, la care să fie unite şi teritoriile locuite de ucrainenii din Bucovina (aşa apar , cred, germanii tratatului Molotov-Ribentrop)    Părăsirea frontului de către armata rusă intrată în degringolada revoluţionară  în vara anului 1917,  a permis reocuparea integrală  a Bucovinei de către austrieci care,  au stăpânit-o până în noiembrie 1918.   Greutăţile şi jertfele prin care a trebuit să treacă populaţia din Bucovina, la  orice fel de analiză s-ar efectua,  cu condiţia să fie obiectivă, o situează fără putinţă de tăgadă,  în rândul celor care au luptat pentru desrobire şi  reintregirea neamului,  cu mari eforturi şi jertfe.    

De aceea, politica struţului,  când e vorba despre participarea tuturor românilor la primul mare razboi,  o socotim nefastă şi aducătoare de ştirbire istoriei şi identităţii poporului român,  precum şi păgubitoare generaţiilor actuale şi următoare,  care au dreptul la cunoaşterea trecutului,  aşa cum a fost.   Sunt lăudabile, în acest sens,  străduinţele unor consîngeni , în direcţia cunoaşterii acestei perioade din istoria noastră şi,  semnalez cu acest prilej, apariţia în ziarul Obiectiv /07.06.2014 din Suceava,  a documentatului studiu, obiectiv şi nepărtinitor,  “Bucovina în Primul Razboi Mondial (1914-1916) “publicat de către distinsul profesor de istorie Petru N.Bârbuţă – Straja , precum şi a volumului “Pro Bucovina – Repere Istorice şi Naţionale “editat de Centrul de Cercetare şi Documentare ”Ştefan ce Mare” al Sfintei Mănăstiri Putna.   Şi din aceste apariţii, întelegem că, deşi benefică pentru români în multe privinţe, stăpinirea austriacă era totuşi un jug străin, şi nu de orice fel, ci unul de fier, spre deosebire de cel turcesc, care,  prin comparaţie cu al austriecilor,  era considerat “de lemn”. Putem spune că intrarea în sistemul drepturilor şi obligaţiilor specifice Imperiului,  n-a fost atât de greu de suportat,  cât era de suportat chinga strinsă a aplicării acestora în cunoscutul stil nemţesc.   Rezistenţa surdă sau pe faţă a populaţiei şi lupta pentru drepturi şi libertăţi în decursul stăpânirii  habsburgice,  dovedesc că românilor din Bucovina nu le-a fost anihilat simţul naţional şi speranţa şi credinţa că va veni şi dreptatea lor. Cu atât mai mult,  s-au  acutizat aceste probleme în faza pregătitoare şi pe timpul războiului.   Statul austro-ungar avea calitatea recunoscută de “închisoare “eficientă a popoarelor, deci, functionarii săi, cunoşteau cu cine au de- a face şi ce trebuie făcut şi pe timp de pace şi în situaţie de război.  

Ca atare,in scurt timp de la ordinul de mobilizare,incepind cu iulie 1914 Bucovina a fost golita de barbatii apti de lupta pentru completarea efectivelor unitatilor combatante. Sistemul de mobilizare a functionat foarte eficient pe toata perioada razboiului,desi dupa primele stiri privind pierderile masive de forta umana,a inceput sa se manifeste fenomenul sustragerii de la incorporare.   Aprofundând numai  linia melodică şi sensul versurilor “Bucovina, plai cu flori,/ Unde sunt ai tăi feciori?/ Au fost duşi în altă ţară,/ Dar se- “ntorc la primavară ” , realizezi că feciorii Bucovinei nu plecau prea convinşi şi cu ură la război, ei “au fost duşi”; parcă vezi liniştea cu care se duc ciobanii cu oile la munte, care sigur se întorc după un timp. Adică,  plecau din mare ordin împărătesc, nu că voiau, iar obligaţiile pe front şi le îndeplineau datorită sistemului disciplinar în care erau formaţi, un sistem din care nu lipseau Curtea marţială  şi alte forme punitive.   Acest răspuns era şi rezultatul propagandei de război la care era supusă întreaga populaţie. Pentru lupta cu sârbii,  motivaţia indusă,  era răzbunarea morţii fiului împaratului. Când au început luptele cu ruşii ,motivaţia era eliberarea Basarabiei în folosul Regatului Român ,care, susţinea propaganda austriacă, avea să intre în război alături de Austro-Ungaria şi Germania. Asemenea motivaţii , bineînţeles, cu rol manipulator, trebuiau să creeze şi să menţină în rândul populaţiei şi a combatanţilor,   o stare de spirit favorabilă stăpânirii. Aşa se explică şi formarea a două legiuni de voluntari, una de români şi una de ucraineni, în afară de mobilizările prin ordin, de peste 1000 de oameni, care,  înarmate slab şi fără uniforme,  au luat parte la luptele de la Gura Humorului, Capu Codrului , Ilişeşti şi Câmpulung , fiind decimate de ruşi, iar cei prinşi, fiind executaţi ca dezertori tot de către aceştia.   

Găsim bucovineni luptând sau fiind prizonieri,  peste Dunăre, la sârbi cât şi în Italia.    Matuşa Tecla Poienari din Straja,  povestea prin anii “60,  că soţul ei Petru, soldat la husari, având ordin să ucidă orice turc întilnit (pentru ea,  sârbii erau toţi  turci) pe timpul luptelor, a intrat într-o casă în care era ascunsă  o familie cu bătrâni, femei şi vreo 12 copii, toţi speriaţi , plângând şi rugându-se. Deşi avea ordin greu, a riscat , le-a făcut semn să tacă, a tras în perete şi i-a lăsat în viaţă, iar de câte ori i s-a creat ocazia , n-a luat suflet de om pe conştiinţă.     

Pentru aceasta, Dumnezeu l-a adus acasă sănătos , la soţia şi copii lui, spunea matuşa.   Moş Leon, ţigan din Vicovu de Sus/ Bahnă, povestea în 1960 bunicului meu , Nicolai Cotos DEL,, ca fiind prizonier în Italia, a văzut un italian cum a prins un şarpe, l-a pregătit şi mâncat;  pentru noi copiii, era o curiozitate demnă de ţinut minte.   De asemenea, de la Juravle Petru Luca,  am auzit că bucovinenii luptători sau prizonieri în Italia , pentru a prinde maimuţe, se descălţau de opinci lângă copacii cu maimuţe şi le lăsau acolo, când acestea coborau şi încercau să-i imite la încălţat, se încâlceau în aţele opincilor şi aşa erau prinse. E de zimbit, dar şi   pe această cale,  aflăm de prezenţa bucovinenilor în Italia şi despre isteţimea lor, precum şi că mai aveau şi altceva de facut decât războiul împăratului.   

Cele mai grele lupte la care au participat cu cele mai multe jertfe bucovinenii,  au fost cele din Galiţia, despre acestea pomenindu-se şi astăzi în Bucovina, inclusiv în folclor..   Mi-au rămas adânc întipărite în minte,  imaginea lui moş George Chira, veteran, mare mutilat de război, care s-a întors de pe front fără un picior şi fără un ochi.   De altfel, până prin anii “70 , întâlneam încă foşti combatanţi din acel război, cu mers mândru, demn, purtători de mustaţă,  model ofiteresc şi unii chiar de favoriţi, model Franz Iosef, dar foarte scumpi la vorbă, deosebiţi în comportare de veteranii din Războiul din Urmă, care , întodeauna,  formau grupuri şi nu mai terminau de povestit despre pătimirile din Crimeia, Odesa şi Cotul Donului.  

Acestia aveau o hora a lor, »Schioapa » ,pe care o dansau pe ritm de « batrineasca »,dar dupa putintele unor invalizi de razboi,care se termina intotdeauna cu lacrimile lor pentru camarazii pierduti,ale orfanilor si ale vaduvelor de razboi. Ultima data l-am vazut dansat in 1973 de catre Petru Chira Ciotu din Straja,care a prins ambele mari razboaie,il dansa singur la data respectiva,celalti fiind chemati la Domnul.  « Austria ne-a cerut pentru acest razboi averea noastra si i-am dat-o ;ne-a cerut feciorii,si i-am dat ;dar se inseala amar cind crede ca putem sa-i dam si inimile noastre.Nu !Acelea sunt ale neamului nostru si nu bat pentru jandarmii ei. »,scria Ion Gramada,jurnalist si voluntar bucovinean cazut pe frontul de la Ciresoaia. 

Acesta a fost crezul bucovinenilor,cu el au luptat in suflet si inimi si prin el au izbindit.  De aceea ,noi urmasii lor si STATUL NOSTRU ROMANESC trebuie sa le fim vesnic recunoscatori tuturor celor care au dat jertfa suprema sau au suferit de pe urma acelui razboi pentru realizarea idealului national.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *