Filiala noastră băcăuană „a recidivat”

          4 martie 2015                                    

Pentru a nu-și face cineva o impresie greșită despre afirmația din titlu, rog cititorii să emită o judecată de valoare numai după ce-au citit ultimul cuvânt al acestui articol.

            Filialale noastre din teritoriu sunt conduse și au în componența lor numai oameni de valoare, credincioși, iubitori de neam, de țară, de limbă și-și iubesc ca nimeni altul tradițiile și obiceiurile. Numai așa se explică faptul că ei sunt uniți și activează în cadrul acestor filiale numai și numai pe bază de voluntariat. Cred că tocmai de aceea domnul inginer Mircea irimescu, fost președinte timp de 22 de ani al SCLRB a scris cartea ”Voluntariat bucovinean”, carte în care a scris despre cei care au activat de-a lungul celor 15o de ani în Societate. Filiala noastră din Bacău este condusă de distina profesoară Elena Bostan care și-a adăugat numelui și Deelavicov. Cred că vă dați seama de ce.           

Colectivul inimos pe care-l conduce a scos  recent al treilea număr al revistei ”Bucovina” . Titlul este superb!  Revista a fost însoțită și de programul manifestărilor organizate la Bacău cu prilejul sărbătoririi Unirii Bucovinei cu patria-Mumă, program tipărit pe-un  fundal tricolor. Demn de semnalat este faptul c-au organizat un ciclu de  8 manifetări omagiale, care-au fost moderate numai de specialiști de excepoție.           

Revista se deschide cu editorialul ”La mulți ani, Bucovina!”, în care profesoara Gabriela Boambă evocă evenimentele de-acum 96 de ani. Profesorul Călin Boambă ne-ntreabă : ”Ce mesaj transmitem românilor din regiunea Cernăuți?, iar Ciprian-Pavel Iftimiu evocă Golgota bucovinenilor din comuna Filipeni, județul Bacău. Se continuă cu un portret al profesorului Ion Cernat la împlinirea a 70 de ani de viață și cu prezentarea cărții acestuia ”Pe valea Dunavățului. Lunca- sat al bejenarilor bucovineni”.            ”Scrierea danubiană și tăblițele de la Sinaia” ne sunt prezentate, dar și cu argument foto ,de prof univ. ing. dr.Viorel Ungureanu, împreună și cu studiul ”Goții și războinicii geți”. Interesante studii!            Capitolul al doilea este deschis de prof. Elena Bostan în care prezintă cititorilor ”Gânduri despre Bucovina” ( selecție și prelucrare), urmând  ing.dipl. Aurica Iftimiu care  ne prezintă lucrarea col®  Nicolai Coca ”Pentru bucovineni primul război mondial a început în 1914”.           

În capitolul al Treilea, ”Istorie și  actualitate”, sub semnătura prof. Elena Bostan, președintele filialei, ni se prezintă întreaga acivitate pe care- desfășurat-o filiala pe durata anului 2014.
Sub titlul ”Evocări. Personalități bucovinene”, ing. Dumitru Brăneanu deschide capitolul al patrulea, în care ni-l prezintă pe ”Dragoș Vitencu- un scriitor din Bucovina aproape uitat”. Urmează prof. Elena Bostan cu studiul ”Simeon Florea Marian”, iar Ciprian- Pavel Iftimiu evocă activitatea poetului și publicistului Ilie-Tudor Zegrea. Aici este reprodusă , parțial, și poezia ”Doamne,spune care ne e vina?”

            ”Artiști plastici cu origini în Bucovina” este următorul capitol, care este deschis c-un emoționant cuvânt al maestrului vasile Crăiță- Mândră despre lumina și culoarea din Straja Bucovinei. Redă câteva aprecieri despre tabăra de pictură, care a fost organizată la Straja Bucovinei de către col.(r0 farmacist Gheorghe Juravle.În contijnuare sunt prezentate 10 tablouri din cele peste 100 realizate la Straja în respective tabără de vară. În continuare, sub semnături ilustre,. Sunt repreduse cuvintele prilejuite de urcarea a Cer, pe nedrept și mult prea devremer, a maestrei Dany-Madlen Zărnescu. Emoționante cuvinte!           

Arși de dorul după ”Dulcea lor Bucovină”, col.(r0 Nicolai Coca, col.(r0 farmacist Gheorghe Juravle, George Norvina, Ciprian-Pavel iftimiu, jurnalistul Alecu Racoviceanu și ing. Dumitru Brăneanu ne prezintă perle folclorice culese din Straja, amintiri din primul război mondial, originea cântecului ”Cântă cucu-n Bucovina”, care-a fost descoperit și interpretat strălucit de rapsodul bucovinean Vasile Mucea.           

În capitulul următor doamna Elena Bostan-Delșavicov repreoduce 5 poezii din volumul ”Ochiulk curcubeului”, publicat spre sfârșitul anului trecut (”Nomazii”, ”Eu nu mă grăbesc”, ”Dacă pleci”, ”Sunt ocupată” și ”Călător”. Doamna Elvira- Georgeta Dorneanu și ing. Dumitru Brăneanu își prezintă gândurile în tablet ”Viața ca o poveste” și ”Sfâînta Bucovină”.           

Medicul Traian Curcă dă consulktațții cititorilor pe tema tratamentului pentru viroze respiratorii, specific anotimopului friguros, atenționân foarte serios cititorii că tratamentul acestora nu se face ”după ureche”, ci numai după sfatul specialistului.           

Ultimul capitol, intitulat sugestiv ”Viața cultural”, ne prezintă Liceul tehnologic din orașul Vicovu de Sus, la cei 50 de ani de la înființare, liceu ale cărui cursuri le-au urmat și câțiva din bucovinen ii stabiliți, uneori chiar fără voia lor, pe meleagurile băcăuane.           

O mențiune specială pentru realizarea de excepție a acestui număr niversar, autorii punându-ne la dispoziție o realizare tipografică de excepție și cu contribuția specialiștilor tipografi, cărora li se cuvin multe aprecieri.                     

Așteptăm cu nerăbdare apariția altor și altor produse realizate de membrii filialei băcăuane, pentru c-au dovedit până acum că-in piepturile lor bat inimi de adevărați români, în general, și de bucovineni, în special.                

A consemnat cu interes, admirație și respect,                                             prof. Gh.Dolinski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *