Bucovina este mai tristă de când a pierdut unul dintre cei mai buni prieteni ai săi, care și-a dedicat întreaga viață promovării valorilor culturale autentice bucovinene.
Președinte al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, domnul profesor ne-a fost, celor care l-au cunoscut îndeaproape, un prieten, un reper de moralitate și o prezență intelectuală de necontestat.
Profesor de limba și literatura română la Școala gimnazială „Luca Arbore” din Arbore timp de 46 de ani (1962-2008), a insuflat tinerelor generații dragostea față de limba și cultura română, mulți dintre elevii săi fiind astăzi adevărați „ambasadori” ai valorilor românești și mai ales ale celor bucovinene. Activitatea domnului profesor nu s-a limitat doar la catedră, dovedind o nemărginită implicare în fondarea și organizarea unor organizații precum: „Episcopul Grigorie Leu”- Mișcare pentru progresul Satului românesc, Filiala Suceava (1990) , Cenaclul Literar „Luca Arbore” (1981-1988), Clubul Filatelic „Luca Arbore” (1971). Cea mai intensă activitatea a sa, de până la sfârșitul vieții a rămas legată de Societatea pentru Cultura și Literatura Română din Bucovina, în 1990 fiind unul dintre cei care au contribuit la reînființarea ei.
Bun cunoscător al istoriei locurilor și al realităților prezente, domnul profesor a readus constant în atenția noastră, a bucovinenilor, identitatea cu care ne mândrim și pe care suntem datori să o discutăm de fiecare dată. În această direcție, domnul Dolinski a publicat mult, a publicat întocmai cu cerințele noastre de a cunoaște cât mai mult din istoria și cultura noastră. Fie că e vorba de articolele publicate în reviste, ziare sau cărți, domnul profesor ne-a lăsat texte valoroase, el știind cel mai bine câtă putere are cuvântul.
Cei care îl cunoaștem, știm că domnul Dolinski era pasionat de filatelie. O dovedesc participările naționale și internaționale la diverse expoziții. Cele peste 250 de premii și decernarea medaliei de bronz la Expoziția Mondială de filatelie din Thailanda (1990) și Belgia (1996) au fost o recunoaștere binemeritată pentru prietenul nostru.
Recunoașterea trebuia să vină și din partea celor de un neam cu al lui, și nu a trebuit să treacă mult timp până ce munca distinsului nostru profesor avea să fie încununată prin obținerea calității de cetățean de onoare al comunei Arbore în 2002 și primirea din partea președintelui României a distincției „Meritul cultural”, în rang de cavaler în 2004.
A plecat pe neașteptate dintre noi, lăsându-ne triști dar cu speranța că în locul unde este acum, se bucură de compania celor mai de seamă fii ai Bucovinei. Aici, în lumea noastră, noi l-am inclus deja în galeria personalităților bucovinene.
Înșirăm totodată cărțile pe care domnul Dolinski le-a publicat în decursul vieții sale, convinși că prin citirea operei sale, ni-l putem readuce aminte pe prietenul nostru.
Bibliografie:
Gheorghe Dolinski, Arbore, străveche vatră de etnografie și folclor, (cu Avramia Dolinski), București, Editura Eficient, 2001.
Idem, Biserica Arbore cu hramul „Tăierea capului Sf, Ioan Botezătorul” (colab.), Suceava, Editura Bucovina Istorică, 2002.
Idem, Revista „Chemarea străbunilor”, Arbore, Rădăuți, Editura Septentrion, 2003.
Idem, Revista „Năzuințe” a Cenaclului Literar „Luca Arbore”, Rădăuți, Editura Septentrion, 2003.
Idem, Povestiri pentru copiii astronauților (cu Petre Ghelmez),București, Editura Coresi, 2005.
Idem, Limba și literatura română. Modele de cursuri opționale (colab.), Pitești,Editura Nomina, 2009.
Idem, Rupte din viață (cu Avramia Dolinski) (memorialistică), Horodnic, Editura Ion Prelipcean, 2014.
Idem, La sfat cu semenii mei, (cu Avramia Dolinski) (publicistică), Horodnic, Editura Ion Prelipcean, 2015.
Idem, La gura sobei cu badea Toader (Hrib), (cu Avramia Dolinski)(interviuri), Rădăuți, Editura Septentrion, 2017.
Idem, Din an, în an…Selecție din tezaurul folcloric al localității Arbore, Rădăuți, 2018.