Înfrățiți prin cântec, joc și voie bună

                                                                                                 8  ianuarie 2015

         Mai ales în utlimul sfert de veac manifestările cultural- distractive din unele localități s-au diminuat. În cele mai multe din Depresiunea Rădăuților au  mai rămas doar patru manifestări culturale mari:  Nașterea Domnului, Învierea Domnului, hramul localității și balul gospodarilor.        

Au fost destule voci care s-au ridiocat împotriva ultimei manifestări cultural, dar, după părerea mea, și nu numai, aceștia nu au dreptate. Cred c-o să fiți de acord cu mine după ce veți citi rândurile următoare.        

M-am bucurat nespus de mult când m-a sunat domnul Călin Brăteanu  de la Centrul cultural  ”Bucovina”. Cum până acum mi-a dat doar vești bune,eram sigur că și de data ac\easta va fi la fel. Și nu m-am înșelat. Mi-a spus scurt că mă invită la ”Balul gospodarilor”  de la Sucevița, unde voi avea surpriza să mă întâlnesc cu prieteni vechi și dragi. La insistența mea, fiind foarte curios, mi-a spus doar că sunt de la TVR Iași. Am acceptat pe loc, mai ales că știam că și o echipă de la ”Cromtel” Rădăuți mergea acolo o echipă pentru a filma evenimentul.

         Balul s-a desfășurat într-o pensiune elegant, de excepție. Spațiu foarte larg, amenajat de sărbătoare cu ghirlande de brad, un ring spațios, enorm pentru joc .Înainte de începutul balului am stat de vorbă, atât cât s-a putut, cu domnul Dorin- Ioan Pânzari, primarul comunei, care-a avut amabilitatea să-mi declare: ”Am transformat, cu această ediție, balul gospodarilor  în <Balul Bucovinei>, pentru că de la această ediție vom invita oaspeți din mai multe localități ale Bucovinei, și nu numai. Balul acesta îl vrem ca un schimb de experiență între aceste localități în privința producțiilor folclorice, a tradițiilor, a portului popular, precum și legarea de prietenii.”        

Domnul Călin Brăteanu, în cuvântul de bun-venit și urare de succes a arătat că ”la această ediție, a XI-a, participă gospodari din Calafindești, Rădăuți, Dolhești,  Rădăuți, Vicove, Straja, Cacica, Constanța, Ansamblul folcloric al Univestității Suceava, al Casei de cultură din Rădăuți, Oficlul județean de cadastru, TVR Iași, TV Favorit și Radio România, prezentând și scopul lui, și-a luat rolul de gazdă a manifestării, îndemnând la joc și voie bună, ademenindu-i cu cântecul ”Cântă cucu-n Bucovina” și cu o altă melodie de joc. Într-adevăr jocul s-a încins pe loc și localul a început să răsune și de strigături, iar voia bună a domnit până în zorii zilei.

        Fanfara din Dolhești, formația Record,frații Doru- Vasile și Ana-Maria Cotos au asigurat acompaniamentul. Lor li s-au alăturat Roxana și Valentina, două gâgâlici care, prin modul în care-au interpretat melodiile bucovinene au ridicat publicul în picioare. Așa au făcut și membrii Ansamblului folcloric al universității sucevene, care-au executat jocurile bucovinene la înalte cote de perfecțiune. Tot ei au dat tonul la joc pe toată durata nopții, electrizând spectatorii cu execuția jocurilor și varietatea strigăturilor.          

La invitația domnului Călin Brăteanu am purtat un dialog, în fața asistenței pe tema obiceiurilor și a tradițiilor noastre cu domnul  Nicolae Gălățeanu, invitatul acestuia. Fiind ardelean, a fost repartizat la Arbore, unde-a fost director timp de 3 ani, rămânându-i în memorie foarte multe lucruri frumoase despre aceste meleaguri. ”An venit la Arbore ca ardelean și m-am întors în Ardeal meu  bucovinean…Fiți mândri de credința, limba, portul, obiceiurile și tradițiile pe care le aveți aici, pe care trebuie să le păstrați cu sfințenie. Eu am rămas cu o mare admirație pentru ele și le port mereu în suflet” a conchis domnul Gălățeanu.

           Domnul Iurie Levcic, invitatul  gazdelor, reprezentând un ONG din Cernăuți, ne-a îndemnat : ”Luptați pentru conservarea tradițiilor , a folclorului și a obiceiurilor strămoșești din Bucovina istorică. Încercați să păstrați ce mai avem. Este obligatoriu ca noi, copiii și nepoții noștri să înțeleagă cine suntem, de unde venim  și încotro ne îndreptăm” a încheiat domnul Levcic în aplauzele puternice ale asistenței.          

Consider că evoluția distinsei doamne Adriana Bucevschi, prin interpretarea unui buchet de 5 melodii populare bucovinene a fost cheia de boltă a petrecerii. Ritmurilor impuse de această privighetoare a cântecului popular românesc, în general, și a celui bucovinean , în special, jucătorii le-au ținut piept cu destulă greutate.          

I-am admirat mult și pe cei din grupul de la Constanța, are-au bătut cu putere la podele, de parcă jocurile noastre populare și ritmul lor le cunoșteau de când lumea. Ba chiar au împrumutat bundițe și trăistuțe, pe care și le-au pus pe ei și le-au purtat cu mândrie, nevoie mare. Adevărată încântare!

           Consider că s-a făcut și o adevărată paradă a costumelor populare din mai multe zone ale județului Suceava,  din partea de sud a Bucovinei istorice, dar și din vechiul regat. Și ai avut ce vedea, mai ales costume populare femeiești. Vorba  distinsei doamne Sofia Vicoveanca: ”  Pe cămășile bucovinencelor noastre sunt cusute cu mărgele adevărate grădini cu flori”. Ce frumos spus! Așa erau și costumele pe care ler-am văzut și pe care fetele și femeile le purtau cu atâta mândrie.

        Am reușit să culeg foarte multe impresii de la participanți, dar, din păcate, nu le pot reproduce. Însă obligatoriu trebuie să scriu ce mi-a spus cu mare admirație doamna Carmen Olaru, director al TVR Iași :” N-am fost niciodată la un  bal al gospodarilor și nici nu-mi închipuia care-i rostul unei astfel de întâlniri. După ce am încăput pe  mâinile  prietenului- gospodar Călin Brăteanu, cel care a invitat echipa TVR Iași în inima Bucovinei, la un asemenea bal, am înțeles ce am pierdut până acum. Trebuie să fii în mijlocul lor, să poți și să admiri frumoasele costume populare, să cânți Bucovina și să joci Bătrâneasca alături de ei ca să-i înțelegi pe bucovineni. Cine  încă nu a fost la un bal al gospodarilor, trebuie să-și noteze în calendar: ianuarie 2016, Sucevița ”. oare  mai este ceva de spus? Cred că din acest motiv nici domul Horia Gumeni, director adjunct al TR Iași mi-a spus: ”Ce să mai zici după ce-a vorbit așa de frumos doamna Carmen Olaru ?

      Cuvinte la fel de frumoase au avut și cei trei primari: de la Cacica, de la Dolhești și Rădăuți, aceștia mulțumindu-i primarului de Sucevița, dar și domnului Călin Brăteanu ,a cărui mână fermecată s-a văzut în organizarea și desfășurarea acestui spectacol folcloric de excepție. Așa și este !        

Nu trebuie neglijat nici faptul că alături de autoritățile locale, printre care și Filiala Societății pentru |Cultura și Literatura Română în Bucovina, s-a aflat un număr de sponsori, care au asigurat fondurile necesare pentru ca tot ce s-a propus să fie dus la îndeplinire. Tot ceam menționat m ai sus a dus la finalizarea unei acțiuni culturale de excepție, care, chiar după declarațiile celor 3 primari,  care se va constitui într-un model pentru alți primari și alte comunități. Oare cine va urma acest exemplu? Sunt fericit c-am avut prilejul să particip la un asemenea eveniment cultural.                                                         

Text și foto. prof. Gh.Dolinsk