Tineri voluntari au sprijinit inventarierea bibliotecii SCLRB

Pe aleea pietonală din centrul Rădăuțiului veți observa deasupra bramei situate pe la mijlocul laturii patrulaterului sigla Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina, condusă astăzi de doamna profesor Andronachi Carmen.

Societatea pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina este o societate culturală cu o bogată istorie. La 1 mai 1862, la Cernăuţi, în condiţiile revenirii la un regim constituţional în Imperiul Habsburgic, un grup de boieri şi intelectuali în frunte cu fraţii Gheorghe şi Alecu Hurmuzachi, sprijiniţi de preoţimea românească a Bucovinei, au înfiinţat „Reuniunea pentru Leptură”. Reuniunea avea să-şi schimbe denumirea în Societatea pentru Literatura şi Cultura Română în Bucovina în 1865, pentru a deveni, începând din 1869, Societatea pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina (SCLRB), nume sub care s-a reactivat în martie 1990. Prin această societate culturală au păstrat românii bucovineni legătura cu fraţii lor din Ţară şi de pe alte meleaguri.

La sediul societății din Rădăuți există o bibliotecă frumoasă, cu un fond impresionant de carte despre Bucovina. De curând, voluntari ai grupului „Rădăuțiul Civic” și alți tineri liceeni au dat o mână de ajutor la inventarierea cărților din această bibliotecă, alături de alte colege de liceu și le felicităm pentru acest gest.

În anul 2013 s-au împlinit 150 de existență a activității SCRLB (reluată după 1990). Când treceți pe lângă bramă, să vă amintiți că sigla de deasupra ei înseamnă foarte mult pentru Bucovina.